Nyakunkon a nyár...de mi újság az ingatlanpiacon...?

2024.07.05

A piac jelenleg nagyon élénk mind keresleti, mind kínálati oldalon: sok az eladó ingatlan, de sok a vevő is, ennek ellenére az alku mértéke nem jelentős továbbra sem. (amennyiben jól árazott az ingatlan! )

Az év ezen időszakában az amúgy is népszerű budapesti garzonok még népszerűbbek, hiszen sokan vásárolnak az egyetemek közelében vagy befektetési céllal, hogy ki tudják adni, vagy saját részre gyermekük számára.

Hogy mi befolyásolhatja a keresletet?

Alapvető befolyásoló tényező, hogy jelenleg a banki kamatok sokkal vállalhatóbbak a vevők számára, mint például a tavalyi évben. 6% környékén már van hitelfelvételi kedv, pláne, hogy akár 10% önerővel is létrejöhet a vásárlás különböző feltételek mellett, így 10-20% önerő esetén is lehet, hogy csak picivel lesz magasabb a törlesztő, mint az albérleti díj.

A jelenleg magas bérleti díjak miatt sokan az ingatlan befektetés mellett döntenek, mert biztonságos és kiszámítható 5-6%-os hozamot nyújt a befektető számára.Még mindig sokan keresik a rövidtávú kiadásra alkalmas ingatlanokat, hiszen szezontól függően átlagosan 8-11% közötti nettó hozamot termel a tulajdonosnak.

Egyre népszerűbbek azok az elrendezésű lakások, melyekből több ingatlan alakítható ki: ezek általában felújítandó állapotú, nagyobb alapterületű lakások, szerencsés esetben külön bejárattal.

A kínálati oldalt tekintve pedig mivel jelenleg sok az ingatlan a piacon, FONTOS, hogy kitűnjünk: egyrészt elengedhetetlen a megfelelő árstratégia kialakítása, a minőségi hirdetési anyag és a marketingtevékenység is. 

Az árak nagy valószínűséggel mostanában nem mennek lejjebb, azonban a személyes véleményem az, hogy ha kiszámítható, értékálló és stabil hozamú, alacsony kockázatú befektetési módot szeretnénk, akkor természetesen érdemes ingatlanba fektetni.

TEHÁT AKÁR LAKOTT, AKÁR ÜRES AZ INGATLANOD, A LEGJOBB HOZAMOT TERMELŐ BEFEKTETÉS A HOME STAGING!

Ha ingatlanod eladása folyamatban, de nincs rá komoly érdeklődő, vagy még csak tervezed, de a legjobbat szeretnéd kihozni annak eladásából vagy kiadásából, keress bátran!